Jump to content

BuyTwoWayRadios.com

Photo

Retevis RT76P programming


  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#1 slice155

slice155

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • GMRS Callsign:wrjm368

Posted 14 December 2020 - 12:44 PM

I picked up two of these radios.    I asked and have received the correct download program from retevis,   what i cant get past is the password it is asking for ????????    I have emailed Retevis but its a chinese holiday.     I have also tried Chirp  but they do not list the 76p under models...      

 

 

1)  anyone have the password  

2) or does anyone know a close enough model number that i could try on Chirp.   



#2 Radioguy7268

Radioguy7268

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 202 posts
  • LocationSoutheastern PA

Posted 14 December 2020 - 12:56 PM

If the radio's codeplug is password protected -- you're going to need to find out what the Password was from the last person who programmed them. I'd start with the buyer - but if he doesn't know it, you're in a tough spot. I would be trying to return them ASAP if the seller claims that "I got them that way".

 

To be clear, I am assuming that you were able to load the Retevis program, and hook up cables to read the radio.

 

If the program itself requires a Passcode to install/open it - you're going to need someone more familiar with their software & any workarounds.



#3 slice155

slice155

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • GMRS Callsign:wrjm368

Posted 14 December 2020 - 01:38 PM

i ordered these direct from Retevis..    I have looked and searched   all the passwords i have found dont work either     yes  software, cables etc,.   just cant get thru password log in



#4 n4gix

n4gix

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 742 posts
  • LocationHammond, Indiana
  • GMRS Callsign:WQWU626
  • Ham Callsign:N4GIX

Posted 14 December 2020 - 01:43 PM

I don't know if this will work, but if you have a setting.ini file in the software's folder, you can try editing the file to make the password=password ...

 

You might try entering six 7's for the password "777777"

GXveJ.png



#5 SUPERG900

SUPERG900

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 66 posts
  • LocationEdgewood NM
  • GMRS Callsign:WRJP634
  • Ham Callsign:WG5ENE

Posted 14 December 2020 - 09:49 PM

There is no password set on these radios as they come from the factory. Leave it blank.

 

Do not use Chirp - use the CPS (RT76P.exe) provided by Retevis for these radios.


  • WRAF233 likes this

#6 tornhat

tornhat

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 posts
  • GMRS Callsign:WRDN 973

Posted 16 December 2020 - 11:10 AM

THE RT76P SOFTWARE FROM THERE WEB SITE WORKS BUT EVERYTIME YOU PLUG IN YOU HAVE TO WRITE TO RADIO WHICH  

MESSES EVERTHING UP TO FACTORY ALL PL GONE OFFSETS GONE EX EX YOU CAN NOT CLOSE OUT MAKE SURE YOUR 100% DONE 

YOU CAN GO BACK TO ADJUST THEN READ TO RADIO BACK TO SQ 1 IF YOU CLOSE OUT HOPEFULLY CHIRP SOON



#7 SUPERG900

SUPERG900

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 66 posts
  • LocationEdgewood NM
  • GMRS Callsign:WRJP634
  • Ham Callsign:WG5ENE

Posted 16 December 2020 - 05:59 PM

There's no need to write "every time" you "plug it in". You can save a configuration as a .dat file and open that, or you can read the current configuration from the radio.

The CPS program is about as simple as it gets.
  • WRAF233 likes this

#8 slice155

slice155

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • GMRS Callsign:wrjm368

Posted 17 December 2020 - 12:03 PM

what a PITA     I finally got them to send me the correct info...   

Please try these steps:

Please connected the cable and opened the software program. The frequency page will appear or you may have to click on open. Make the changes on the page and save it. Do not click on “read from the radio”. Click on “write to radio.” A prompt comes up and asking for the old password and new password which needs to be ignored. There is no need to enter anything. Click “Start.”  The program will transfer the frequency page to the radio. Here’s the important part- turn off the radio and turn it back on. The voice prompt will say “frequency mode.” You need to switch to “channel mode” by pressing and holding the “menu” button. That will take you to the main channels where other radio changes can be made.
Please try.  this did work for me..   

  • ajk170 likes this

#9 ajk170

ajk170

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
  • LocationCamp AJ, KU
  • GMRS Callsign:WRKC964
  • Ham Callsign:KO4KJN

Posted 17 December 2020 - 12:29 PM

 

what a PITA     I finally got them to send me the correct info...   

Please try these steps:

Please connected the cable and opened the software program. The frequency page will appear or you may have to click on open. Make the changes on the page and save it. Do not click on “read from the radio”. Click on “write to radio.” A prompt comes up and asking for the old password and new password which needs to be ignored. There is no need to enter anything. Click “Start.”  The program will transfer the frequency page to the radio. Here’s the important part- turn off the radio and turn it back on. The voice prompt will say “frequency mode.” You need to switch to “channel mode” by pressing and holding the “menu” button. That will take you to the main channels where other radio changes can be made.
Please try.  this did work for me..   

 

Thanks for posting this!  I assume you did this on a PC? 



#10 WQXU640

WQXU640

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 39 posts
  • LocationSpokanistan
  • GMRS Callsign:WQXU640
  • Ham Callsign:K7SAH

Posted 21 December 2020 - 09:17 PM

I went through the same thing, and had several email exchanges with "Nancy" at Retevis. I have still not been able to change the factory PL tones or bandwidth from the front panel.  After these instructions from Nancy, I was able to program it via  my PC and a UV-5r cable-Please      connect the cable and opened the software program. The frequency page will appear or you may have to click on open. Make the changes on the page and save it. Do not click on “read from the radio”. Click on “write to radio.” A prompt comes up and asking for the old password and new password which needs to be ignored. There is no need to enter anything. Click “Start.”  The program will transfer the frequency page to the radio. Here’s the important part- turn off the radio and turn it back on. The voice prompt will say “frequency mode.” You need to switch to “channel mode” by pressing and holding the “menu” button. That will take you to the main channels where other radio changes can be made. 

 I asked Retevis to connect me with their engineers, because no combination of button presses allowed me to change those  parameters from the front panel. Even with the fixed antenna, this thing works well, and looks like it is fairly rugged. If anyone solves the FPP mystery, please update here.


#11 WRJX800

WRJX800

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • GMRS Callsign:WRJX800

Posted 22 December 2020 - 10:43 PM

I had to upgrade the firmware on my RT76P before i could program it with a pc using Retevis software, not CHIRPs. The password that was given to me by Nancy at Retevis support is 288288. They also sent me the software to upgrade firmware. I am still not able to program them using the front end.

The software also allows me to root the radio. I'm not certain but I believe that rooting the radio will unlock it. I haven't tried this because it might brick the radio and make it useless.

#12 WQXU640

WQXU640

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 39 posts
  • LocationSpokanistan
  • GMRS Callsign:WQXU640
  • Ham Callsign:K7SAH

Posted 22 December 2020 - 10:50 PM

Where did you find the Firmware download? The only thing I see at Reteivs is the programming software, or is the firmware part of that?


  • WRJX800 likes this

#13 WRJX800

WRJX800

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • GMRS Callsign:WRJX800

Posted 23 December 2020 - 09:33 AM

Here are the links that Retevis sent to me. This included everything to get me up and running. Once I upgraded the firmware I used the default password of 288288.

 

Universal USB driver

 

 

RT76P

 

Video

 

RT76P programming software

 

Firmware update



#14 slice155

slice155

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • GMRS Callsign:wrjm368

Posted 28 December 2020 - 01:30 PM

the whole time I was dealing with Nancy he/she never said a darn thing about a firmware update.   thanks for the link...    mine have been working great,   if anyone figures out how to get the channels to rearrange to where its one, two, three and so for repeaters that i use     instead of channel 23   27   19  and so on...



#15 MacJack

MacJack

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 204 posts
  • LocationWestern NC
  • GMRS Callsign:WRJX754

Posted 28 December 2020 - 06:20 PM

Nancy sent me a email to purchase for a $80 credit plus shipping...  Anyone else get a discount email from her?



#16 WRAF233

WRAF233

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 342 posts
  • LocationNevada
  • GMRS Callsign:WRAF233

Posted 30 January 2021 - 10:34 AM

Fingers crossed.  Mine (2) arrive today.  Have the software and firmware loaded into the PC.

 

There's no need to write "every time" you "plug it in". You can save a configuration as a .dat file and open that, or you can read the current configuration from the radio.

The CPS program is about as simple as it gets.


WRAF233

NE NV


#17 morganw02

morganw02

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • GMRS Callsign:WRFG941
  • Ham Callsign:KC3OVZ

Posted 30 January 2021 - 12:46 PM

I just got my 76Ps on Wednesday, and thanks to this thread was able to get them up and running.  I upgraded the firmware first thing.  The procedure is a little unorthodox in that you open the firmware zip file and there is an executable in there.  I spent probably 15 minutes searching through the programming GUI trying to find out where to add the firmware and write it to the radio.  Hopefully that tip is useful for someone.

Has anyone had luck getting the NOAA channels to work?  Several places say the firmware upgrade is supposed to fix it, but all 3 of mine still don't rx anything.  I have 2 other devices that NOAA works just fine.


  • WRAF233 likes this

#18 WRAF233

WRAF233

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 342 posts
  • LocationNevada
  • GMRS Callsign:WRAF233

Posted 30 January 2021 - 01:03 PM

Give this a whirl for NOAA.  I haven't tried it yet.

 

https://blog.retevis...a-function/amp/

 

Where did you get your 76?  I'm hoping to not have to do firmware.  

Once I get the software data inserted can I read to both radios from there instead of entering data for each radio?

 

Dug this up so I can program NOAA for where I hang out/travel.  Nice to see that my home NOAA and the one covering the area where I vacation in Montana are on the same frequency.

 

https://www.weather....station_listing


WRAF233

NE NV


#19 WRAF233

WRAF233

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 342 posts
  • LocationNevada
  • GMRS Callsign:WRAF233

Posted 30 January 2021 - 06:06 PM

So far:

 

If I choose Read it pops for a password, entering 288288 doesn't work, leaving it blank doesn't work. 

 

So:  Filling in spreadsheet w/o Reading radio (as above). 

 

Entering or removing CTCSS.

 

Unable to change bandwidth from N to Wide in the software, default on all channels is Narrow.. eek.  This will not match with any of my other radios.

I discover Channel Bandwidth selection on the display, all defaulted to Narrow.  I Menu and change to "Width", not Wide, select Menu to confirm and get voice "Cancel" and it defaults back to Narrow.

 

BTW the firmware update linked above is gone.


WRAF233

NE NV


#20 WRAF233

WRAF233

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 342 posts
  • LocationNevada
  • GMRS Callsign:WRAF233

Posted 30 January 2021 - 06:17 PM

None of these links are working

 

Here are the links that Retevis sent to me. This included everything to get me up and running. Once I upgraded the firmware I used the default password of 288288.

 

Universal USB driver

 

 

RT76P

 

Video

 

RT76P programming software

 

Firmware update


WRAF233

NE NV





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users